Mus ananasowy

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki pełnego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- sok z całej cytryny
- puszka ananasów w syropie
- 6 łyżeczek dżemu pomarańczowego
- bita śmietana
- wiórki czekoladowe

Zimne mleko mieszamy z wodą, cukrem, kaszą manną, zagotowujemy, często mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy nadal, aż kaszka będzie miękka. Odstawiamy do wychłodzenia. Ananasy odsączamy, odkładamy 3 krążki, pozostałe drobno siekamy. Chłodną kaszkę ubijamy z sokiem z cytryny i syropem z ananasów. Gdy stanie się puszysta i jednolita, dodajemy posiekane ananasy, całość przez minutę ubijamy, rozkładamy do pucharków. Na wierzch kładziemy, lekko wciskając, półkrążek ananasa. W środek krążka nakładamy łyżeczkę pomarańczowego dżemu, całość przybieramy bitą śmietaną, posypujemy czekoladowymi wiórkami i podajemy (nie wychładzamy deseru w lodówce!). Osoby dorosłe mogą polać deser kieliszkiem ananasowego lub pomarańczowego likieru.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne