Zupa jagodowa z bezami

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 3 szklanki przebranych, dorodnych czarnych jagód
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu (waniliowy albo śmietankowy)
- 3 łyżki cukru
- szklanka czerwonego, półwytrawnego lub słodkiego wina
- małe bezy

Do 5 szklanek wody wsypujemy cukier, gdy się zagotuje, wlewamy rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną lub budyń, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny, i dopiero wówczas wrzucamy jagody (powinny się tylko przewrócić), wlewamy wino i zestawiamy zupę z ognia, by owoce nie popękały. Podajemy dobrze wychłodzoną, z ułożonymi na wierzchu małymi bezami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne