Owoce w sosie jogurtowym

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 duże pomarańcze (bez pestek)
- 2 duże banany
- 20 dużych, dojrzałych śliwek węgierek
- posiekane orzeszki pistacjowe wymieszane z utartą, gorzką czekoladą
- 2 kieliszki (100 ml) likieru pomarańczowego lub innego, dobrego alkoholu 

Sos:

- 400 ml naturalnego jogurtu
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Obrane z białych błon cząstki pomarańczy kroimy na połowę, rozkładamy w pucharkach, delikatnie kropimy alkoholem. Pokrojone w cienkie półplasterki banany rozkładamy na cząstkach pomarańczy, także kropimy alkoholem. Pozbawione pestek i pokrojone w cząstki śliwki rozkładamy na wierzchu, kropimy pozostałym alkoholem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jogurt z cukrem pudrem lekko ubijamy, doprawiamy sokiem i skórką otartą z cytryny. Spienionym sosem polewamy wychłodzone owoce, posypujemy orzeszkami pistacjowymi zmieszanymi z utartą czekoladą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne