Polędwica z dzika

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 150-180 min (oprócz czasu na marynowanie i leżakowanie mięsa)
stopień trudności: trudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie

Składniki:

- polędwica z dzika (do 2 kg)
- smalec do smażenia

Marynata do mięsa z dzika:

- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- cytryna
- 5 szklanek wody
- 2 duże cebule
- 10 suszonych śliwek pozbawionych pestek
- liść laurowy
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 20 ziaren jałowca
- 3 goździki
- szczypta imbiru

Sos:

- czubata łyżka mąki
- czubata łyżka marmolady z głogu
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu

Składniki marynaty zagotowujemy, gorącą zalewamy ułożoną w kamiennym garnku polędwicę, unosimy lekko boki, by marynata dostała się do środka, odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni. Przed pieczeniem wyjętą z marynaty polędwicę obsuszamy, oprószamy lekko solą. Marynatę cedzimy, wyjmujemy cebulę i śliwki. Na rozgrzanym smalcu rumienimy polędwicę ze wszystkich stron, unosimy mięso, na spodzie brytfanny układamy wyjęte z marynaty cebule i śliwki, podlewamy niewielką ilością odsączonej marynaty i dusimy pod przykryciem przez 40-60 min (czas zależy od wielkości porcji mięsa). Miękkie mięso wyjmujemy na wygrzany półmisek, przykrywamy, trzymamy w cieple. Do sosu spod pieczeni sypiemy mąkę, zasmażamy. Gdy się lekko zrumieni, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, gdy trzeba, dodajemy marynatę. Jeśli sos będzie zbyt esencjonalny, dodajemy niewielką ilość wody, zagotowujemy, przecieramy przez sito. Przed podaniem kroimy polędwicę w cienkie paski, polewamy częścią gorącego sosu, pozostały podajemy w sosjerce.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne