Mus bananowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- sól
- 2 łyżki cukru
- sok i skórka otarta z cytryny
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany (mogą być z lekko zbrązowiałą skórką!)
- świeże listki melisy

Wymieszaną z zimnym mlekiem kaszę mannę stawiamy na średnim ogniu, dodajemy szczyptę soli i cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, gotujemy nadal, mieszając od czasu do czasu, do miękkości. Odstawiamy do wychłodzenia. Banany rozdrabniamy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chłodną kaszkę ubijamy robotem, gdy się spulchni, dodajemy małymi partiami banany i nadal ubijamy, aż powstanie puszysty, o pięknej barwie mus. Rozkładamy do pucharków zaraz po przygotowaniu, wierzch deseru przybieramy świeżym listkiem melisy. Deser przeznaczony dla osób dorosłych możemy polać kieliszkiem likieru bananowego lub pomarańczowego.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne