Staropolskie zrazy z sarny

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 60-70 dag mniejszych kawałków sarniny pozostałych z kształtowania mięsa na pieczeń (wcześniej zamarynowanych)
- 15 dag świeżej słoniny
- namoczona w mleku bułka kajzerka
- jajko
- smalec lub oliwa do smażenia
- 2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz

Kawałki sarniny, pokrojoną w kostkę słoninę, odciśniętą z mleka bułkę kajzerkę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Do masy dodajemy jajko, przyprawy, dokładnie wyrabiamy i formujemy zgrabne, płaskie zraziki. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Tak przygotowane przekładamy do rondla, zalewamy tłuszczem, w którym się smażyły i spienioną śmietaną, przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, by śmietana dokładnie połączyła się z pozostałymi składnikami. Podajemy nie wcześniej niż 10 min po przygotowaniu.
Rada: zrazy z sarniny podawano także w sosie kaparowym lub jałowcowym.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne