Comber sarni w śmietanie

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 150-180 min (oprócz czasu na wychłodzenie mięsa)
stopień trudności: trudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- comber sarni
- 10 dag zmrożonej słoniny
- 3 łyżki miałkiego cukru
- oliwa do smażenia

Sos:

- 2 szklanki śmietany kremowej
- 2 cytryny
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła

Uwaga: sarnina powinna być mocno wymrożona, by mięso było kruche!

Skruszały comber obieramy z żył, szpikujemy dość gęsto cienkimi kawałkami słoniny, nacieramy solą, odkładamy na godzinę lub nieco dłużej w chłodne miejsce. Na długiej blaszce, dopasowanej do kształtu combra, układamy mięso, polewamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 130-150°C. Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy dość obficie cukrem - cukier nie zasłodzi mięsa, tylko pięknie skarmelizuje się na powierzchni i utworzy rodzaj glazury (pod wpływem cukru mięso kruszeje). Rada: do piekarnika, podczas pieczenia mięsa, dobrze jest wstawić naczynie z wodą, która parując, nie dopuści, by mięso nadmiernie się wysuszyło!
Przygotowujemy sos: śmietanę roztrzepujemy z mąką, stawiamy na niewielkim ogniu i, lekko ubijając, zagotowujemy. Gdy mąka straci smak surowizny, dodajemy przecedzony sok z cytryny, sól, odstawiamy z ognia i trzymamy w cieple. Tuż przed podaniem dodajemy do gorącego sosu surowe masło i ubijamy trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą. Sosem polewamy ułożone na wygrzanym półmisku porcje combra.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne