Szynka z sosem cumberland

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 10 plastrów chudej, gotowanej szynki
- 5 dużych, dojrzałych bananów
- łyżka delikatnej musztardy

Sos:
- 1/2 szklanki naturalnej galaretki porzeczkowej
- mała kiść ciemnych winogron
- zielenina
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki koniaku lub winiaku
- sok z cytryny
- biały pieprz

Plastry szynki smarujemy cienko musztardą, w każdy zawijamy połowę banana, tworząc zgrabny rożek, i układamy na okrągłym półmisku, węższym końcem do środka.
Przygotowujemy sos: galaretkę rozcieramy drewnianą pałką, łączymy z pozostałymi składnikami, gdy trzeba, doprawiamy do smaku szczyptą soli i cukru pudru. Gotowym sosem zalewamy, rozpoczynając od środka półmiska, porcje szynki, przybieramy winogronami i zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne