liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 kapelusze kani
- oliwa lub masło
- liście sałaty
- sól
Masło pietruszkowe:
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 2 czubate łyżki natki pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
Oczyszczone kapelusze kani smarujemy dość obficie (z obu stron) oliwą lub roztopionym masłem, układamy na wysmarowanej oliwą blasze, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 12-15 min. Zrumienione grzyby lekko oprószamy solą, układamy na liściach sałaty, wgłębieniem do góry.
Przygotowujemy masło pietruszkowe: masło rozcieramy na puch, łączymy z zieleniną, dodajemy sok z cytryny odstawiamy w chłodne miejsce.
Porcje kani napełniamy masłem pietruszkowym. Podajemy bardzo gorące, na wygrzanych talerzach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz