Składniki:
• 1 / 3 szklanki suszu z rozdrobnionych brzeżnych kwiatów słonecznika (tzw.płatków w koszyczku kwiatowym, najlepiej zebranych w lipcu i sierpniu w słoneczny dzień),
• ½ szklanki czystej, mocnej wódki i 1 butelka o poj. 20 ml nalewki propolisowej z apteki.
Przygotowanie:
• Kwiaty słonecznika zalać w szczelnym słoiku wódką, koniecznie umieścić w ciepłym miejscu i często nim potrząsać dla dobrego połączenia się składników. Po 14 dniach nalewkę odcedzić, mocno wycisnąć przez gazę resztki suszu i wlać do szczelnej butelki z ciemnego szkła. Do uzyskanej mikstury dodaje się jeszcze zawartość jednej butelki nalewki propolisowej. Po dokładnym wymieszaniu składników nalewkę odstawiamy na tydzień.
Dobra rada:
• Najskuteczniej działa nalewka sporządzona ze świeżo ususzonych kwiatów słonecznika.
Stosowanie:
• Przed każdym użyciem nalewki mocno wstrząsnąć butelką. 1 łyżeczkę leku dodać do ½ szklanki ciepłego, przegotowanego mleka lub herbatki z kwiatostanów lipy albo kwiatów dziewanny. Pić 2–3 razy dziennie między posiłkami (w okresie wzmożonych infekcji z przeziębienia). Zapobiegawczo poleca się zażywać nalewkę 1 raz dziennie, pół godziny po śniadaniu lub pół godziny po kolacji.
Pożytek dla zdrowia:
• Nalewka według tej receptury posiada sprawdzone właściwości wiruso- i bakteriobójcze. Bardzo przydaje się w przypadku leczenia przeziębienia, grypy, anginy, stanu zapalnego górnych dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli, kataru, zapalenia zatok. Działa również pomocniczo w słabym zapaleniu płuc.Stosowana regularnie, broni skutecznie przed grypą i innymi infekcjami zimowymi. Warto ją stosować zapobiegawczo w okresie epidemii przeziębienia i grypy (wtedy poleca się ją zażywać przed wyjściem z domu). Działa też napotnie i łagodzi bóle stawów, kręgosłupa oraz mięśni, towarzyszące przeziębieniu i grypie.
|
0 komentarze:
Prześlij komentarz