Przeciwbakteryjny syrop z cebuli

Składniki:
• 2 spore cebule, 5 łyżek niegęstego płynnego miodu lub cukru.

Przygotowanie:
• Cebule ucieramy na nierdzewnej lub szklanej tarce, umieszczamy miazgę w emaliowanym garnku, dodajemy miód pszczeli albo cukier i bardzo wolniutko podgrzewamy (nie gotujemy). Ostawiamy na pół godziny. Po odcedzeniu i wyciśnięciu resztek miazgi przez gazę uzyskujemy bardzo wartościowy syrop.

Stosowanie:
• Dorośli: 1-2 łyżki 3-4 razy dziennie, dzieci powyżej 5 lat: 1-2 łyżeczki też 3-4 razy dziennie. W poważniejszych infekcjach dróg oddechowych i w razie grypy do otrzymanej porcji syropu z przeznaczeniem dla dorosłych dobrze jest dodać 2 łyżeczki nalewki propolisowej (do nabycia w aptece).

Pożytek dla zdrowia:
• Syrop z cebuli to wartościowy naturalny antybiotyk zalecany w przeziębieniu, grypie, katarze, zapaleniu gardła i infekcji migdałków. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, która tworzy się w oskrzelach i gardle, utrudniając swobodne oddychanie. Łagodzi suchy, uporczywy kaszel. Przydaje się także w stanach zapalnych jamy ustnej. Zmniejsza objawy astmy. Ułatwia oddychanie. Zapobiega drożdżycy gardła, będącej zwykle następstwem długiego i częstego stosowania antybiotyków syntetycznych. Warto go zażywać właśnie po terapii antybiotykami. Wykazuje działanie wzmacniające. Kiedyś leczono nim koklusz (krztusiec).

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne