liczba porcji: ok. 40
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła (25 dag)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (12%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wszystkie składniki ciasta siekamy w malakserze. Gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika lodówki. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy różne, ciekawe kształty i układamy na delikatnie posmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 15 min. Zrumienione, zdejmujemy z blaszki łopatką, układamy na paterze w wysoki stos. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem. W blaszanym pudełku przechowają się doskonale nawet przez kilka tygodni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz