Kisiel z jabłkowego soku z bakaliami

liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 1 i 1/2 szklanki soku z jabłek (może być z kartonika)
- 1/2 szklanki dobrej wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- łyżka rodzynek
- 2 suszone morele
- 5 migdałów
- kieliszek białego, deserowego wina

W 1/2 szklanki wody z dodatkiem kieliszka wina gotujemy pokrojone w cienkie paseczki morele, miękkie odstawiamy do przechłodzenia. Do letnich moreli dodajemy rodzynki, by napęczniały. Migdały parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w paseczki. Sok zagotowujemy z cukrem, dodajemy wszystkie bakalie wraz z winem, w którym się moczyły, zalewamy wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, całość gotujemy, cały czas mieszając, przez 2 min, aż mąka straci smak surowizny. Gorący kisiel rozlewamy do miseczek, lekko chłodzimy. Podajemy letni. Deser można polać łyżeczką słodkiej śmietanki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne