liczba porcji: 6
czas przygotowania: 90 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 szklanki ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem cukru waniliowego
- puszka brzoskwiń w syropie
- masło i przetarte przez ostre sito biszkopty
- 6 łyżek śmietany kremowej
Sos:
- 2 świeże brzoskwinie
- syrop z brzoskwiń
- łyżka płynnego miodu
- sok z cytryny
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kokilki smarujemy masłem i oprószamy roztartymi biszkoptami (obficie!). Brzoskwinie odcedzamy z syropu, drobno siekamy, łączymy z ryżem, wkładamy w równych ilościach do przygotowanych kokilek, każdą porcję polewamy łyżką kremowej śmietany i wstawiamy na 20-25 min do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Gdy wierzch deseru lekko się zrumieni, wyłączamy dopływ ciepła, ale kokilki pozostawiamy w piecu.
Przygotowujemy sos: syrop z brzoskwiń łączymy z 3 łyżkami wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę. Lekko przechłodzony sos łączymy z miodem i sokiem z cytryny. Wyjmujemy deser z kokilek na płaskie talerzyki, polewamy sosem, brzegi talerzyków dekorujemy plasterkami świeżych owoców. Podajemy na gorąco lub na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz