Sos grzybowy po staropolsku (ze świeżych grzybów)

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 12-15 kapeluszy świeżych grzybów (borowiki, kozaki, podgrzybki)
- duża cebula
- 2 czubate łyżki masła
- czubata łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- czubata łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz

Oczyszczone, umyte grzyby bardzo drobno szatkujemy, cebulę drobno siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy grzyby, naczynie przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszamy, uważając, by nie przywarły do dna. Pod koniec duszenia, gdy wyparuje większość sosu, podsypujemy grzyby mąką, zasmażamy, aż straci smak surowizny, podlewamy rosołem i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy w umiarkowanych ilościach, by nie przytłumiły wykwintnego, niepowtarzalnego smaku sosu. Tuż przed podaniem dodajemy do sosu lekko spienioną śmietanę, koperek i, już nie podgrzewając, podajemy. Sosu ze świeżych grzybów nie należy odgrzewać.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne