Babciny krem kawowy

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- czubata łyżeczka mielonej żelatyny
- szklanka pełnego mleka
- szklanka śmietany kremowej
- kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kopiasta łyżeczka dobrej gatunkowo kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kopiasta łyżeczka cukru pudru i szczypta soli do ubicia piany z białek

W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy kawę, odstawiamy do wychłodzenia. Żelatynę moczymy w łyżce zimnej wody, odstawiamy, by napęczniała. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch, Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, aż mąka straci smak surowizny. Do lekko przechłodzonej masy dodajemy wychłodzoną kawę, utarte żółtka, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy na gęsty puch. Oddzielnie ubijamy białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Zimną masę kawową łączymy (najłatwiej malakserem) z ubitymi białkami i śmietanowym puchem. Gdy całość dokładnie się połączy, napełniamy kremem pucharki i wstawiamy do lodówki. Krem jest najsmaczniejszy bez dodatkowych ingrediencji. Osoby dorosłe mogą polać krem kieliszkiem likieru kawowego.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne