Staropolskie krokiety z kapustą

liczba porcji: 10
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy
- szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- szklanka zasmażonej, kwaszonej kapusty
- 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia - smalec i olej (pół na pół)

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, dodajemy oczyszczone, rozdrobnione grzyby. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozbij amy w malakserze. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy. Z masy formujemy 10 zgrabnych krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu lub z pikantnym sosem, np. grzybowym, pieczarkowym czy myśliwskim.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne