Kasza zapiekana po staropolsku

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka suchej kaszy perłowej
- 5 kapeluszy suszonych borowików lub szklanka rozdrobnionych, suszonych grzybów (mieszanka)
- gotowana lub pieczona pierś kurczaka pozbawiona skóry
- puszka zielonego groszku konserwowego
- szklanka mleka
- szklanka śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

W mleku z dodatkiem wody (pół na pół) moczymy grzyby przez 30 min, następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Cedzimy na sicie. Wywar z grzybów uzupełniamy wodą do 3 szklanek, stawiamy na ogniu. Do gorącego sypiemy kaszę i gotujemy często mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ziarenka. Kurczaka i miękkie grzyby kroimy w cienkie paseczki. Groszek odsączamy Kaszę łączymy z grzybami, mięsem i groszkiem, doprawiamy do smaku, dodajemy zieleninę i przekładamy do przygotowanej formy Powierzchnię wyrównujemy, zalewamy lekko spienioną śmietaną i od razu wstawiamy na 20-25 min do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Podajemy z sałatką z pomidorów po staropolsku, zieloną sałatą lub z mną, sezonową surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne