liczba porcji: 8
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 czubate szklanki ugotowanej na sypko kaszy
- szklanka posiekanych orzechów
- 2 jajka
- sól
- tarta bułka
- oliwa lub oliwa i masło (pół na pół)
Zmieloną kaszę łączymy z orzechami, dodajemy jajko, szczyptę soli. Całość wyrabiamy, aż masa stanie się jednolita. Wykładamy na wysypaną niewielką ilością tartej bułki stolnicę, formujemy 8 zgrabnych krokietów, panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy zaraz po przygotowaniu na dobrze rozgrzanym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy na wygrzanych talerzach, prosto z patelni, z dodatkiem pieczarek lub świeżych grzybów w śmietanie i lampką czerwonego wina.
0 komentarze:
Prześlij komentarz