Krem mleczny z poziomkami

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 0,5 l dorodnych, świeżych poziomek
- 400 ml jogurtu o smalcu naturalnym
- kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny
- 2 łyżki gorącego mleka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- bita śmietana i utarta, gorzka czekolada do przybrania

Żelatynę moczymy w minimalnej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku, odstawiamy. Owoce rozkładamy w pucharkach. Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, gdy się spieni, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, całość ubijamy jeszcze przez 30 s, zalewamy owoce, odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem każdą porcję przybieramy utartą czekoladą i porcją bitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne