Staropolska kasza gryczana zapiekana

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- czubata szklanka suchej kaszy gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- łyżka czystego smalcu lub 2 łyżki oliwy
- szklanka śmietany kremowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (może być kompozycja)
- 50 dag białego, tłustego sera
- 2 jajka
- szczypta mielonej papryki

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, sypiemy kaszę i, cały czas mieszając, smażymy przez 3 min. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy przyprawy i, mieszając, gotujemy na małym ogniu do chwili, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce. Ser rozdrabniamy, mieszamy z całymi, wcześniej spienionymi z niewielką ilością soli i pieprzu, jajkami oraz z zieleniną. Na spód wysmarowanej tłuszczem formy wykładamy 1/2 kaszy, na nią cały ser, na wierzch pozostałą kaszę. Powierzchnię wyrównujemy zalewamy śmietaną kremową i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 20--25 min (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Potrawa jest gotowa, gdy śmietana lekko się zrumieni. Podajemy z dodatkiem zsiadłego mleka lub kefiru oraz z delikatną surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne