liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- 6 kawałków surowego węgorza
- 6 plastrów wędzonego, niezbyt tłustego boczku
- duży pęczek świeżego koperku
- 2 duże cebule
- 10 dużych pieczarek lub kapeluszy świeżych, szlachetnych grzybów
- liście sałaty
- zielenina
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- łyżka masła
- sól i pieprz (lub specjalna przyprawa do ryb)
W brytfannie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim plasterki boczku, odwracamy na drugą stronę. Na każdym plasterku układamy porcję węgorza posypaną przyprawami, na wierzchu kładziemy cały, związany pęczek koperku, brytfannę przykrywamy i wstawiamy na 20 min do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, podsmażamy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione pieczarki. Gdy się zasmażą i puszczą sok, nakładamy je w równych ilościach na porcje węgorza, koperek przekładamy na bok naczynia, brytfannę przykrywamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. Czas zapiekania zależy od wielkości porcji węgorza. Podajemy na liściach sałaty, bardzo gorące, przybrane zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz