Biszkopcik cynamonowy

liczba porcji: 24
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,31 domowych powideł lub gęstej marmolady
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- czekolada do polania ciasta
- wiórki czekoladowe do oproszenia

Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz - w niewielkich porcjach - mleko. Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą siejemy przez sito na utartą masę, cały czas ucieramy, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie. Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. ok. 150°C przez 40 min lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto, z wierzchem lekko zrumienio-nym i bokami odstającymi od brzegów formy, wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, letnie wykładamy na deskę wyłożoną pergaminem, odwracamy, polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne