liczba porcji: 12
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- cukier waniliowy
- szklanka pełnego mleka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy kruszonką: 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 2 cukry waniliowe
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy, stawiamy na małym ogniu i, od czasu do czasu mieszając, doprowadzamy do zagotowania. W miseczce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, zalewamy wrzącym mlekiem z dodatkami, składniki dokładnie mieszamy - powinna utworzyć się jednolita, pozbawiona grudek, gęsta masa. Odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnej masy dodajemy proszek do pieczenia, całe jajka, całość dokładnie mieszamy, gotowe ciasto od razu wykładamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy kruszonką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz