Biszkopt orzechowy

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 dużych jajek
- 6 kopiastych łyżek cukru pudru
- szklanka drobno posiekanych (nie mielonych!) orzechów - mogą być laskowe i włoskie (pół na pół)
- 2 kopiaste łyżki drobnej tartej bułki
- sok z 1/2 dużej cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta

Dużą tortownicę bardzo dokładnie smarujemy (można dwukrotnie) tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny, składniki łączymy. Na masę nakładamy ubitą z białek pianę, tartą bułkę i orzechy, ciasto delikatnie, ale dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 30 min lub nieco dłużej. Wychładzamy w formie, letnie zsuwamy na paterę, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone w zgrabne porcje, z dodatkiem śmietanowego kremu bakaliowego lub porcji lodów. Owinięte w folię i ułożone w chłodnym miejscu (nie w lodówce!) ciasto można przechować przez kilka dni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne