Biszkopt dietetyczny

liczba porcji: 24
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 duże jajka (albo 5 małych)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- cukier waniliowy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- kaszka kukurydziana do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta

Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubijamy na gęsty kogel-mogel, dodajemy ubite na pianę białka, składniki łączymy dokładnie, ale delikatnie, na masę siejemy przez sito mąkę kukurydzianą, składniki mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 150°C przez 30-35 min, wyjmujemy, gdy się zrumieni, a boki lekko odstają od formy, chłodzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem, bez innych dodatków.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne