Placek śmietankowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka kopiasta łyżka mąki tortowej
- 2 budynie o smaku śmietankowym
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła śmietankowego
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta

Robotem ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, jajka. Gdy składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę, budynie i proszek, całość nadal ucieramy. Dokładnie utarte, puszyste ciasto przelewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez 45 min lub nieco dłużej. Chłodzimy przez kilka minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wyjęciu lekko chłodzimy i niezbyt ciepłe wykładamy na stolnicę. Kroimy w zgrabne porcje i oprószamy obficie cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne