Kruchy placek z jabłkami z pianką

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 kwaskowe jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki grubego cukru kryształu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia piany
- tłuszcz do wysmarowania formy

Przesianą przez sito mąkę siekamy z miękkim tłuszczem, dodajemy utarte na puch żółtka z cukrem pudrem, ciasto szybko zagniatamy (czubkami palców), owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce jarzynowej z dużymi otworami, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i podsmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż staną się szkliste. Dodajemy przebrane rodzynki, mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Wychłodzone ciasto rozwałko wuj emy na grubość 2 cm, rozkładamy na przygotowanej małej blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 200°C, aż nabierze złocistego koloru. Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika, schładzamy, rozkładamy na powierzchni przygotowane jabłka, na nich, równomiernie, pianę ubitą z białek i ponownie wstawiamy do niezbyt gorącego (120°C) piekarnika i pieczemy do czasu, aż piana lekko się zrumieni. Podajemy na gorąco z dodatkiem porcji lodów lub na zimno z porcją ubitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne