Biszkopt z truskawkami

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 duże jajka (albo 5 małych)
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 dużej cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- kilka łyżek konfitur z truskawek lub dżemu truskawkowego
- 0,51 śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- świeże truskawki

Formę smarujemy obficie tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Białka z cukrem pudrem ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, zalewamy wrzącym, roztopionym tłuszczem, po minucie delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą, odstawiamy do przechłodze-nia, dodajemy, ubijając, żółtka (po jednym), sok z cytryny i, siejąc przez sito, mąkę z proszkiem. Lekko ubite ciasto, gdy składniki się połączą, ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Natychmiast wylewamy do przygotowanej dużej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego, ale megorącego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 50 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy ciasto się zrumieni, a boki lekko odstają od brzegów formy. Wychłodzone ciasto wyjmujemy z formy, układamy na płaskim talerzu (ważne!), wierzch smarujemy warstwą konfitur lub dżemu, okrywamy folią i stawiamy w chłodnym miejscu, nie w lodówce. Przed podaniem na wierzchu biszkoptu rozkładamy warstwę śmietany ubitej z cukrem waniliowym, w śmietanę wciskamy, tworząc dekoracyjny wzór, świeże owoce - im więcej, tym ciasto smaczniejsze. Soczyste, aromatyczne ciasto nie nadaje się do przechowywania.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne