Biszkopt czekoladowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 jajek
- 6 kopiastych łyżek cukru pudru
- 4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
- kopiasta łyżka kakao
- 2 cukry waniliowe
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- 0,5 l śmietany kremowej
- zagęstnik
- łyżeczka cukru waniliowego
- wiórki czekoladowe do posypania

Średniej wielkości tortownicę bardzo dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Z białek z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego ubijamy sztywną pianę (robotem) i, cały czas ubijając, dodajemy (po jednym) żółtka. Gdy składniki się połączą, a masa będzie puszysta i ścisła, sypiemy przez sito mąkę, proszek, kakao, składniki łączymy delikatnie, ale dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką, od razu przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do nagrzanego (niegorącego) piekarnika. Pieczemy w temp. 150-160°C przez 40 min lub nieco dłużej. Lekko zrumienione ciasto, z bokami odstającymi od formy, wyjmujemy i po niewielkim przechłodzeniu (ok. 5 min) wykładamy na deskę do góry dnem. Przed podaniem dzielimy ciasto na 2 krążki, na dolny nakładamy połowę ubitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, nakładamy pozostałą śmietanę, posypujemy obficie czekoladowymi wiórkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne