Kruchy placek luksusowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 50 dag mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- kopiasta łyżka czystego smalcu
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- tłuszcz do wysmarowania formy przełożenie ciasta: białka z 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru

Do przesianej przez sito mąki z dodatkiem proszku, cukru pudru i cukru waniliowego dodajemy żółtka, niezbyt twarde masło i smalec. Składniki wyrabiamy, najłatwiej w malakserze, na niezbyt ścisłe ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy w folię i odstawiamy w chłodne miejsce. Z białek i cukru pudru ubijamy ścisłą pianę. Na wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszce rozkładamy 3/5 wychłodzonego ciasta, wyrównujemy powierzchnię - lekko uklepując, nakładamy na ciasto ubitą pianę, którą przykrywamy pozostałą częścią wychłodzonego ciasta, utartego na tarce do jarzyn z dużymi otworami. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez 45 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch będzie równomiernie zrumieniony, a piana wysuszona. Chłodzimy, posypujemy obficie cukrem pudrem. Placek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne