liczba porcji: 40
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 duże jajka
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
- cukier waniliowy
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę (najłatwiej robotem), dodajemy, cały czas ubijając, żółtka (po jednym), cukier waniliowy i, siejąc przez sito, mąkę, delikatnie zarabiamy ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, małą łyżeczką nakładamy porcje ciasta na przygotowaną blachę, formując zgrabne ciasteczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp, 150°C przez 15 min, wyjmujemy, zsuwamy na deseczkę. Przed podaniem możemy ciasteczka „podrasować" - nadziewać kawowym łub orzechowym kremem i składać po 2 albo nadziewać wysmażoną marmoladą lub masą bakaliową i, po złożeniu, polać czekoladą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz