liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 4 jajka
- biała część dorodnego pora
- łyżka masła
- mielona słodka papryka
- łyżka pikantnego keczupu
- 4 łyżki mleka
- sól
- pieprz
Dokładnie umyty por kroimy w cienkie krążki, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy krążki pora zwiotczeją, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką, keczupem i dusimy przez 5-6 min pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jajka lekko ubijamy z mlekiem, aż się spienią i dokładnie połączą. Jajeczną masą zalewamy usmażone pory, patelnię przykrywamy i na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż wierzch będzie ścięty. Podajemy na wygrzanym talerzu, przekrojony na połowę, z dodatkiem sałatki z pomidorów z cebulką lub polany gorącym sosem pomidorowym.
Więcej:
Omlety - rady i porady
0 komentarze:
Prześlij komentarz