liczba porcji: 6
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie (w sezonie szparagowym)
Składniki:
- 1,5 lita wywaru z 1 kg szparagów
- 3 łyżki zimnego mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietany
- żółtko
- zrumienione w piekarniku grzanki, przygotowane z cienkich plasterków bagietki
- sól
- szczypta cukru
Wywar zagotowujemy, do gorącego wlewamy mleko z rozprowadzoną w nim mąką, zagotowujemy raz jeszcze i, gdy trzeba, delikatnie doprawiamy solą i szczyptą cukru. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Krem podajemy zaraz po przygotowaniu, bardzo gorący, w kokilkach. Oddzielnie podajemy gorące, lekko zrumienione grzanki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz