liczba porcji: 6
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 1 litr esencjonalnego rosołu
- puszka zielonego groszku w zalewie
- surowe żółtko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnego mleka
- szklanka śmietany kremówki
- drobno posiekany koperek
- sól
- cukier
- biały pieprz
- płaska łyżeczka przesianej przez sito przyprawy typu „Jarzynka" (dla osób lubiących zdecydowane smaki)
Groszek wraz z zalewą miksujemy, łączymy z rosołem, zagotowujemy, łączymy z mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, raz jeszcze zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z surowym żółtkiem. Zupę podajemy oproszoną koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz