liczba porcji: 2
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek mleka
- łyżka masła do smażenia
- sól
Farsz:
- 2 średniej wielkości cebule
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- szklanka migdałów
- przyprawa prowansalska lub natka pietruszki
- sól
- tłuszcz do zasmażenia
Migdały zalewamy wrzątkiem, po 5 min cedzimy, obieramy ze skórki, grubo siekamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli, dodajemy migdały, przyprawy i wino. Całość prużymy na niewielkim ogniu, aż farsz zgęstnieje. Trzymamy w cieple.
Na zrumieniony od spodu, dobrze ścięty i pulchny omlet wykładamy, rozprowadzając równomiernie, farsz, zaginamy boki do środka, zsuwamy na wygrzany półmisek, dzielimy na 2 części. Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienioną śmietaną lub z inną sezonową surówką.
Więcej:
Omlety - rady i porady
Omlet z migdałami wersja 2
0 komentarze:
Prześlij komentarz