liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- miseczka (ok. 25 dag) przebranych, pozbawionych łodyżek liści szczawiu
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 4 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 1/3 kostki (ok. 8 dag) masła
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- sól
Obrane, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki zalewamy gorącą, lekko osoloną wodą, tak aby przykryła je na centymetr, i gotujemy do miękkości przez ok. 20 min. Oddzielnie w rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i dusimy, cały czas mieszając, przez 5 min. Zasmażony szczaw dodajemy do miękkich ziemniaków, gotujemy razem na średnim ogniu przez 2-3 min, następnie przecieramy lub miksujemy, łączymy z rosołem i zagotowujemy raz jeszcze. Po zdjęciu z ognia do zupy dodajemy spienioną śmietanę, rozlewamy do kokilek, posypujemy utartymi na tarce gotowanymi żółtkami i od razu, bardzo gorącą, podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz