liczba porcji: 6
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie (w sezonie letnim)
Składniki:
- 2 młode (do 15 cm) patisony
- cebula
- 2 marchewki średniej wielkości
- łodyga selera naciowego
- 4 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- łyżka masła
- szklanka śmietany lub śmietany i jogurtu (pół na pół)
- 3 czubate łyżki zrumienionych płatków migdałów
- sól
- cukier
- szczypta curry
Pozbawione skóry i miąższu patisony rozdrabniamy, marchewki kroimy w niezbyt grube talarki, pozbawiony grubych, twardych włókien seler naciowy oraz cebulę siekamy. Przygotowane składniki podsmażamy na maśle, często mieszając, nie dłużej niż przez 3 min, podlewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie (ok. 20 min). Gorące miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze spienioną śmietaną, lekko podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy gorącą, w kokilkach, posypaną zrumienionymi płatkami migdałów.
0 komentarze:
Prześlij komentarz