liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 50 dag mrożonej brukselki
- cebula
- łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)
- 1 litr i szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- szklanka kremówki
- 1/3 szklanki zimnego mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka przyprawy typu „Jarzynka"
- żółtko
- sól
- biały pieprz
Cebulę lekko rumienimy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy koperek, brukselkę, składniki zalewamy szklanką rosołu i gotujemy na średnim ogniu. Gdy brukselka będzie miękka, całość przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze, dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym mleku, jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy, uważając, by nadmiar przypraw nie przytłumił delikatnego smaku i aromatu zupy. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną, lekko ubitą z żółtkiem. Gorący krem podajemy w kokilkach, z piórkiem świeżego koperku na wierzchu, z dodatkiem maleńkich grzanek lub ptysiowego groszku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz