liczba porcji: 8
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- białe części 4 dorodnych porów
- cebula
- 2 kromki czerstwego białego chleba lub 2 czerstwe pszenne bułki
- 2 litry esencjonalnego rosołu z drobiu
- szklanka śmietany kremówki
- filiżanka utartego parmezanu lub innego żółtego sera
- duża łyżka masła
- sól
- pieprz
Przekrojone wzdłuż, dokładnie umyte białe części pora kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle, często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszenia dodajemy pokruszony chleb lub bułki, przez 3 min razem zasmażamy, przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy, aż pory będą miękkie i chleb się rozgotuje (ok. 20 min). Następnie przecieramy zupę przez sito i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gorącą łączymy z ubitą śmietaną, nalewamy do kokilek. Podajemy posypaną serem, najlepiej z paluszkami z ciasta francuskiego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz