liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- duża cukinia z cienką zieloną skórką
- 2 pomidory
- 1 litr esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnego mleka
- szklanka śmietany kremówki
- żółtko
- sól
- cukier
- pieprz
- szczypta tymianku
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu „Jarzynka"
Obraną, pozbawioną miąższu cukinię kroimy w kostkę, zalewamy wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy; wody powinno być tyle, żeby zakryła warzywo. Gotujemy przez 8-10 min pod przykryciem. Na oliwie podsmażamy obrane, pozbawione pestek pomidory, aż lekko się rozprużą. Do miękkiej cukinii dodajemy pomidory, przyprawy oraz tymianek, gotujemy razem przez 2 min. Następnie przecieramy przez perlonowe sito, łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z mlekiem i zagotowujemy. Po zestawieniu z ognia łączymy zupę ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem. Podajemy zaraz po przygotowaniu, gorącą, delikatnie oproszoną najdrobniej posiekanym koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz