liczba porcji: 2
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 5 łyżek pełnego mleka
- masło do smażenia
- sól
Farsz:
- 2 czubate łyżki pokrojonej w drobną kostkę słoniny
- łyżka oliwy
- 2 cebule
- łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki keczupu
- szczypta suszonego tymianku
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowujemy farsz: na rozgrzanej oliwie smażymy słoninę, często mieszając (skwarki powinny być delikatne i kruche). Do lekko zrumiemonej dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i całość zasmażamy, aż cebula lekko się zrumieni. Doprawiamy koncentratem pomidorowym lub keczupem, ziołami, solą, pieprzem, papryką. Odstawiamy w ciepłe miejsce albo do wodnej kąpieli. Na zrumieniony od spodu, całkowicie ścięty, pulchny omlet wykładamy gorący farsz, boki zawijamy do środka, zsuwamy na wygrzany półmisek, kroimy na połowę i od razu, bardzo gorący podajemy.
Więcej:
Omlety - rady i porady
0 komentarze:
Prześlij komentarz