liczba porcji: 6
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 60 dag brukselki (waga po oczyszczeniu z wierzchnich liści i ścięciu grubej łodyżki)
- 1 litr dobrego rosołu lub esencjonalnego wywaru z jarzyn
- szklanka śmietany kremówki
- żółtko
- łyżka mąki
- 3 łyżki zimnego mleka
- szczypta cząbru
- sól
- cukier
- biały pieprz
Opłukaną brukselkę wrzucamy na wrzącą lekko osoloną i ocukrzoną wodę (wody powinno być tyle, by zaledwie przykrywała brukselkę) i gotujemy, nie przykrywając garnka, przez 10-15 min. Gdy brukselka będzie miękka, miksujemy ją lub przecieramy przez sito. Następnie łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy raz jeszcze i trzymamy na ogniu przez ok. 3 min (aż mąka straci smak surowizny). Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, roztartym w dłoniach cząbrem. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem i, zaraz po przygotowaniu, podajemy z paluszkami z ciasta francuskiego lub groszkiem ptysiowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz