liczba porcji: 1
czas przygotowania: 10 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki słodkiej śmietany kremowej
- czubata łyżeczka masła
- sól
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na bardzo sztywną pianę. Żółtka łączymy ze śmietaną, energicznie mieszając, aż masa lekko się spieni. Do żółtek dodajemy pianę z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Przygotowaną masę wylewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, przez minutę trzymamy na niewielkim ogniu, zestawiamy i natychmiast wsuwamy na 2-3 min do dobrze nagrzanego piekarnika. Gorący omlet delikatnie przekładamy na wygrzany talerz. Podajemy z konfiturami, domowym dżemem lub marmoladą. Doskonale smakuje polany gęstym, domowym, owocowym sokiem lub lekko oproszony cukrem pudrem i polany śmietaną.
Więcej:
Omlety - rady i porady
0 komentarze:
Prześlij komentarz