liczba porcji: 4
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- dorodny pęczek koniecznie świeżej botwinki
- 4 szklanki lekkiego rosołu (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- zielony koperek
- bardzo cienko pokrojona skórka z cytryny (wcześniej wyszorowanej pod strumieniem wrzącej wody)
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- cukier
Na maśle podsmażamy rozdrobnione warzywa, gdy się zeszklą, dodajemy rosół, skórkę z cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Dodajemy pokrojoną botwinkę, gotujemy razem nie dłużej niż przez 5 min - po tym czasie składniki powinny być miękkie. Zupę rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez perlonowe sito (wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny), dodajemy sok z buraków, roztrzepaną śmietanę i koperek. Podajemy z młodymi ziemniakami polanymi zrumienionym masłem lub z ziemniakami zasmażonymi z młodą cebulką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz