liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 4 szklanki esencjonalnego rosołu najlepiej z wołowiny
- 1/2 szklanki przebranych, umytych, pozbawionych łodyżek liści szczawiu
- 1/2 szklanki w podobny sposób przygotowanych liści szpinaku
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki i koperku (bez łodyżek)
- kilka młodych listków selera i lubczyku
- 4 jajka ugotowane w koszulkach
- 2 łyżki mleka
- szklanka śmietany (kwaśnej lub słodkiej - według upodobań)
- czubata łyżeczka mąki
Liście szczawiu, szpinaku, selera i lubczyku bardzo drobno siekamy, wrzucamy na wrzący rosół, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek, zagotowujemy. Zagęszczamy zupę mąką rozprowadzoną w zimnym mleku i gotujemy na niewielkim ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Na każdy talerz kładziemy ugotowane w koszulce jajko, zalewamy ciepłą zupą. W kuchni staropolskiej oddzielnie podawano do zupy młode ziemniaki obficie polane tłuszczem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz