liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- puszka ananasów w plastrach
- 4 kulki lodów śmietankowych
- szklanka śmietany kremowej
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- cukier do smaku
Ananasy odsączamy na sicie, następnie przygotowujemy sos: sok z ananasów łączymy z winem, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z minimalną ilością zimnej wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem deseru plastry ananasa rozbijamy w malakserze na mus, rozkładamy do szerokich, wyziębionych pucharków. W środku musu robimy lekkie wgłębienie, nakładamy kulkę lodów, całość przybieramy bitą śmietaną i polewamy sosem. Podajemy z rurkami waflowymi lub biszkopcikami szampankami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz