Staropolska zupa borowikowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 4 kapelusze świeżych, dużych, dorodnych borowików
- 2 łyżki suchego, drobnego makaronu (wermiszel, muszelki, gwiazdki) 
- cebula średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- szklanka śmietany
- sól
- pieprz

Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroimy w możliwie najdłuższe i najcieńsze paseczki, jak makaron. Cebulę drobno siekamy wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę zasmażamy. Gdy się zeszkli, dodajemy grzyby i, często mieszając, dusimy przez 8-10 min. Całość zalewamy 1 1itrem gorącej wody, sypiemy suchy makaron, gotujemy na średnim ogniu często mieszając. Gdy makaron i grzyby będą miękkie, doprawiamy do smaku, zestawiamy z ognia i łączymy z roztrzepaną śmietaną. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Zupy nie należy przetrzymywać, gdyż makaron mocno ją zagęści.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne