liczba porcji: 2
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1/2 piersi pieczonego kurczaka
- mały, topiony serek śmietankowy
- 3 szklanki rosołu lub wywaru z jarzyn
- 1/2 selera średniej wielkości
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- koperek
Na podgrzanej oliwie podsmażamy, nie rumieniąc, rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojony seler, przez minutę razem zasmażamy, zalewamy szklanką rosołu, gotujemy na niewielkim ogniu (pod przykryciem) do miękkości. Miękkie warzywa przecieramy przez sito, dodajemy pozostały rosół, serek, przyprawy, drobno pokrojoną pierś kurczaka (bez skóry), zagotowujemy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy. Podajemy obficie posypaną koperkiem. Zupa najlepiej smakuje z drobnymi, zrumienionymi grzankami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz