liczba porcji: 10
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 10 plastrów chudej, gotowanej szynki
- 5 dużych, dojrzałych bananów
- łyżka delikatnej musztardy
Sos:
- 1/2 szklanki naturalnej galaretki porzeczkowej
- mała kiść ciemnych winogron
- zielenina
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki koniaku lub winiaku
- sok z cytryny
- biały pieprz
Plastry szynki smarujemy cienko musztardą, w każdy zawijamy połowę banana, tworząc zgrabny rożek, i układamy na okrągłym półmisku, węższym końcem do środka.
Przygotowujemy sos: galaretkę rozcieramy drewnianą pałką, łączymy z pozostałymi składnikami, gdy trzeba, doprawiamy do smaku szczyptą soli i cukru pudru. Gotowym sosem zalewamy, rozpoczynając od środka półmiska, porcje szynki, przybieramy winogronami i zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz